Desfășurarea orei de cateheză
- 0ra 15.00
- locație: Sala multifuncțională ,,Sfântul Apostol Andrei” a Parohiei Fierbinți Târg
Rugăciunea de la începutul orei
Pregătirea aperceptivă: impresii de la atelierul de creație mozaic din hârtie creponată, desfășurat sâmbăta trecută
Anunțarea temei
Tratarea
Întâmpinarea Domnului
Dragi copii, pe 2 februarie Biserica noastră prăznuieşte unul din evenimentele importante din viaţa pământească a Mântuitorului, şi anume „Întâmpinarea Domnului”. Despre acesta ne povesteşte Sfântul Evanghelist Luca. Trecuseră 40 de zile de la naşterea lui Iisus şi, aşa cum cerea obiceiul evreiesc, Maica Lui, împreună cu Sfântul Iosif, au mers la Ierusalim, să aducă o jertfă pentru naşterea copilaşului.
În Ierusalim trăia un om pe nume Simeon, căruia Dumnezeu i-a promis că nu va muri până nu va vedea pe Mântuitorul. Sfânta Tradiţie ne spune că Simeon avea deja 150 de ani. Când Maica Sfântă, împreună cu Pruncul Iisus şi cu Sfântul Iosif, au ajuns la Templu, Simeon a venit şi el acolo, îndemnat de Duhul Sfânt. Văzând Copilaşul, el l-a luat în braţe şi a recitat această frumoasă rugăciune, pe care o auzim la fiecare vecernie:
„Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel.” (Luca 2:29-32)
Această tradiţie a aducerii copiilor la Templu după naştere a fost păstrată de către Biserica noastră. Şi voi, la 40 de zile după ce v-aţi născut, aţi fost aduşi la biserică pentru a fi închinaţi înaintea icoanelor – adică îmbisericiţi.
INIȚIEREA – prezentarea icoanei praznicului ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI
RECAPITULAREA – fixarea – întrebări care să consolideze cele expuse în tratare
ASOCIEREA – a face mai multă lumină asupra subiectului, asociindu-l cu un subiect similar.
GENERALIZAREA- definirea concretă a temei.
APLICAREA
Coloraţi icoana Întâmpinării:
Iată şi o întrebare pentru voi :
- Cine este femeia care stă în spatele lui Simeon, în icoana „Întâmpinării Domnului”, pe care o aveţi de colorat?
Ca să aflaţi, citiţi din Biblie Evanghelia acestei sărbători – Luca, capitolul 2, versetele de la 22 la 40, sau rugaţi pe părinţi, ori pe unul din frăţiorii mai mari să vă citească, şi răspundeţi împreună la întrebare.
.