Menu Home

Centru multifuncțional SFÂNTUL APOSTOL ANDREI

Despre Centrul multifuncțional
Sf. Ap. Andrei al Parohiei Fierbinți
Târg

            Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor (Temei
nr. 960/ 18 martie 2016) în anul 2016 a început construirea „Centrului multifuncțional Sfântul Apostol Andrei” al Parohiei Fierbinți Târg care cuprinde: capelă mortuară, o sală multifuncțională (pentru desfășurarea activităților sociale, culturale, administrativ – gospodărești), grup sanitar și birou parohial. În data de 27 iulie 2016 a fost eliberată de către Primăria orașului Fierbinți Târg Autorizația de construire Nr. 24, după ce în prealabil au fost obținute cele 4 avize conform Certificatului de Urbanism. Lucrările de construcție s-au desfășurat pe o perioadă de 2 ani cu contribuția enoriașilor, Consiliului local, a oamenilor de bine și cu osteneala părintelui paroh Andrei Gabriel Ghiaur. Astfel, miercuri, 30 noiembrie 2016, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie prilejuită sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a avut loc Slujba de sfințire a pietrei de temelie a Centrului multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei” al Parohiei Fierbinți Târg. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, slujba a fost oficiată de către preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail Mîț, Vicar Eparhial, alături de preacucernicul părinte Aurel Berbec, Protopop de Urziceni, de preacucernicul părinte arhidiacon Cristian – Ștefăniță Chiru, Inspector Social, de părintele paroh dr. Andrei – Gabriel Ghiaur și de preoții de la parohiile din cadrul localității Fierbinți Târg și din împrejurimi.  Iar vineri, 30 noiembrie 2018, când Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, biserica parohială din Fierbinți Târg și-a serbat pentru prima dată cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către preacucernicul părinte Ioan – Florin Simion, Consilier Administrativ –Bisericesc, delegatul Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul
Sloboziei și Călărașilor la acest eveniment, de preacucernicul părinte Aurel Berbec, Protopop de Urziceni, de preacucernicul părinte Cristian Petrescu de la Parohia Valea Măcrișului și de preacucernicul părinte Andrei – Gabriel Ghiaur,în calitate de gazdă. Apoi a urmat slujba de sfințire a centrului multifuncțional parohial Sfântul Apostol Andrei săvârșită, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu,
Episcopul Sloboziei și Călărașilor, de un sobor de preoți sub protia preacucernicului părinte Ioan – Florin Simion, Consilier Administrativ – Bisericesc. La acest eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților
locale, precum și numeroși credincioși.

Actualmente în sala multifuncțională a Centrului se desfășoară numeroase activități culturale (întâlnirile catehetice, diverse proiecte educaționale), sociale (agape frățești) și administrativ gospodărești (organizarea celor două hramuri).

Dintre activități amintim: joi, 29 noiembrie 2018, în sala Centrului multifuncțional Sfântul Apostol Andrei, s-a
desfășurat activitatea culturală Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul tuturor românilor în cadrul
parteneriatului încheiat între Parohia Fierbinți Târg și Liceul Tehnologic din localitate. La eveniment au participat doamnele profesoare: Tina Apostol, director adjunct al Liceului Tehnologic, Ștefan Cristina Mihaela, domnul
profesor de Religie, Ionuț Nicolescu, precum și 50 de elevi din învățământul liceal. Părintele Andrei – Gabriel Ghiaur, gazda evenimentului, a prezentat un material în power point cu tema întălnirii, vorbind despre viața Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și despre rolul Bisericii în făptuirea Marii Uniri. După care, corul Liceului Tehnologic, dirijar de domnul profesor Ionuț Nicolescu, a interpretat cântece cu mesaj
patriotic. La final, toți elevii au servit produse de post pregătite de doamnele din Comitetul parohial.

            În perioada 23 – 26 mai 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, în sala Centrului multifuncțional Sfântul Apostol Andrei al Parohiei Fierbinți Târg, s-a desfășurat prima activitate practică a proiectului Stop violenței în școala mea. În cadrul acestei întâlniri elevii clasei a VII a au purtat un dialog constructiv cu colegii lor mai mici de la clasele Școlii primare din Fierbinți Târg pe tema Cum putem stopa eventualele conflicte din școală?. Cu acest prilej, elevii au putut viziona și expoziția cu planșe și colaje tematice realizate de colegii lor mai mari. La final, toți cei 130 de elevi au primit rucsacuri cu dulciuri din partea Fundației World Vision România. Menționăm că proiectul „Stop violenței în școala mea!”, este organizat în colaborare cu doamna învățător primar Tănăsescu Georgeta de la Liceul Tehnologic Fierbinți Târg și organizația World Vision România. Acesta se implementează în perioada aprilie – 15 august 2019, iar beneficiarii direcți sunt 55 de copii vulnerabili social.

Sfințirea Centrului multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei” al Parohiei Fierbinți Târg

Vineri, 30 noiembrie 2018, când Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, biserica parohială din Fierbinți Târg și-a serbat pentru prima dată cel de-al doilea hram.

Cu această ocazie, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către preacucernicul părinte Ioan – Florin Simion, Consilier Administrativ – Bisericesc, delegatul Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor la acest eveniment, de preacucernicul părinte Aurel Berbec, Protopop de Urziceni, de preacucernicul părinte Cristian Petrescu de la Parohia Valea Măcrișului și de preacucernicul părinte Andrei – Gabriel Ghiaur, în calitate de gazdă.

În cuvântul de învățătură părintele consilier Ioan – Florin  Simion a evocat viața Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, și a subliniat importanța faptului că am fost încreștinați de către acesta, Biserica Ortodoxă Română este din acest motiv apostolică.

Apoi a urmat slujba de sfințire a centrului multifuncțional parohial Sfântul Apostol Andrei săvârșită, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, de un sobor de preoți sub protia preacucernicului părinte Ioan – Florin Simion, Consilier Administrativ – Bisericesc. La acest eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, precum și numeroși credincioși.

Prima activitate culturală desfășurată în Centrul multifuncțional Sfântul Apostol Andrei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, joi, 29 noiembrie 2018, în sala Centrului multifuncțional Sfântul Apostol Andrei, s-a desfășurat activitatea culturală Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul tuturor românilor în cadrul parteneriatului încheiat între Parohia Fierbinți Târg și Liceul Tehnologic din localitate.

La eveniment au participat doamnele profesoare: Tina Apostol, director adjunct al Liceului Tehnologic, Ștefan Cristina Mihaela, domnul profesor de Religie, Ionuț Nicolescu, precum și 50 de elevi din învățământul liceal.

Părintele Andrei – Gabriel Ghiaur, gazda evenimentului, a prezentat un material în power point cu tema întălnirii, vorbind despre viața Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și despre rolul Bisericii în făptuirea Marii Uniri.

După care, corul Liceului Tehnologic, dirijar de domnul profesor Ionuț Nicolescu, a interpretat cântece cu mesaj patriotic.

La final, toți elevii au servit produse de post pregătite de doamnele din Comitetul parohial.

Sfințirea Pietrei de Temelie a Centrului multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei” al Parohiei Fierbinți Târg

Miercuri, 30 noiembrie 2016, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie prilejuită sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a avut loc Slujba de sfințire a pietrei de temelie a Centrului multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei” al Parohiei Fierbinți Târg.Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, slujba a fost oficiată de către preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail Mîț, Vicar Eparhial, alături de preacucernicul părinte Aurel Berbec, Protopop de Urziceni, de preacucernicul părinte arhidiacon Cristian – Ștefăniță Chiru, Inspector Social, de părintele paroh dr. Andrei – Gabriel Ghiaur și de preoții de la parohiile din cadrul localității Fierbinți Târg și din împrejurimi.La Slujba de punere a pietrei de temelie au participat credincioșii din localitate, dar și autoritățile locale care sprijină inițiativa preotului paroh și a enoriașilor în vederea edificării Centrului multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei” – un obiectiv atât de necesar pentru creștinii din micul oraș de la extremitatea vestică a Eparhiei.Amintim că Centrul multifuncțional „Sfântul Apostol Andrei” al Parohiei Fierbinți Târg va cuprinde: o capelă mortuară, o sală multifuncțională (pentru desfășurarea activităților sociale, culturale, administrativ – gospodărești), un grup sanitar și un birou parohial.

Sari la conținut